Uw klacht, mijn zorg!

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is het plaatsen van een ultra dunne naald in een verharding van een spier met als gevolg dat een spier direct ontspant en de pijn vermindert. Het is een behandelvorm om een verharding (een triggerpoint) in een spier te deactiveren. De spier reageert met een local twitch response (dit is een kortdurende aanspanning van een groep gespannen spiervezels) de spier zal daarna ontspannen. Na de behandeling kan er enige napijn ontstaan, maar dit gevoel verdwijnt meerstal na korte tijd. Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten.

In Nederland wordt Dry Needling nog maar door een beperkt aantal fysiotherapeuten beoefend en is daarom nog niet zo bekend. Wereldwijd wordt deze methode echter al jaren met succes toegepast.

Het concept van Dry Needling is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes. Het werkt direct op de spieren en is geen “energie” behandeling.

Dry Needling is één van de meest effectieve vormen van therapie bij Myofasciale triggerpoints (overgevoelige verhardingen in een strakke streng van een dwarsgestreepte spier, die zeer gevoelig is bij aanraking)
Een stroom van recente publicaties ondersteunt de effectiviteit van deze methode.

De therapie

De therapeut onderzoekt de spier op triggerpoints. Vervolgens wordt de kern van de triggerpoint nauwkeurig gelokaliseerd, dan wordt het naaldje in de kern geplaatst. De eerste reactie van de spier is aanspannen rondom het groepje aangedane vezels. Direct volgt de tweede reactie: de spier ontspant zich.

Elke patiënt ervaart dit proces anders. De één voelt bij de eerste reactie van de spier een licht schokje, de ander een gevoel dat lijkt op kramp. Na een Dry Needling behandeling ondervindt de patiënt naast pijnvermindering ook een daling van de spierspanning en meer beweeglijkheid in de spier en meer kracht dan vóór de behandeling.

Het is een zeer effectieve behandelmethode voor het deactiveren van triggerpoints, die minder behandelingen vergt dan wanneer er klassieke fysiotherapie wordt toegepast.

Kosten

Er zijn geen extra kosten aan verbonden, indien uw verzekering fysiotherapie dekt, dan zijn ook de kosten voor Dry Needling gedekt.

Is Dry Neelding het zelfde als Acupunctuur?

Dry needling is geen acupunctuur. Acupunctuur is gebaseerd op meridiaanleer en is een oosters energetisch gericht concept. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald per keer gebruikt, waarmee kortdurend de spier(en) word(t)en behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te
kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

Myofasciaal pijnsyndroom

Myofasciaal pijnsyndroom (MPS) is een verzamelnaam voor klachten aan ons bewegingsapparaat en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zogenaamde Myofasciale triggerpoints in spieren. Dit zijn overgevoelige voelbare verhardingen in een strakke streng van een dwarsgestreepte spier, en heeft een karakteristieke uitstraling.

Bij langer bestaande klachten zijn er vaak meerdere spieren betrokken en kunnen zich uitbreiden naar andere spieren en spieren langs de wervelkolom

Deze triggerpoints zijn specifieke knelpunten in spieren, die vaak verantwoordelijk blijken te zijn voor tal van “onbegrepen” pijnsyndromen. Door deze actieve triggerpoints te deactiveren treedt vaak een grote ontspanning op in de aangedane regio en verminderen de pijnklachten vaak drastisch.

Wat is een spierverharding en wat voelt u daar van?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek ('knoop')in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.
Klachten kunnen zich uiten door:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Door langdurig verkeerde houding of te grote overbelasting
 • Langdurig te grote overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )
 • Te grote overbelasting bij sporters
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
 • Chronische infecties en allergieën
 • Slaaptekort

Onderzoek

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden

In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar één spier.

Openingstijden

Maandag 08.30 - 17.00
Dinsdag 08.30 - 21.00
Woensdag  Gesloten
Donderdag  08.30 21.00
Vrijdag 08.30 - 11.30
14.00 - 17.00
Zaterdag 09.00 - 12.00
Zondag Gesloten

 


Kunt u niet terecht op één van de genoemde tijden/dagen, belt u gerust voor een mogelijke andere tijd/dag

De behandelingen vinden alleen plaats volgens afspraak.

Contactinformatie

Praktijk Charlotte Voorne-Putten
Helmstraat 7
3222 XJ - Hellevoetsluis


  0181 - 750 716
  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

KvK: 5762804
BIG registratienummer: 39038041304
BVAT: 405 - o.a. aangesloten bij de klachtenregeling via de SCAG (voor wat betreft de APS via de BVAT) per 01-01-2020

KRF NL
IOF
KNGF (o.a. aangesloten bij de klachtenregeling)
MLDV

  Routebeschrijving

© 2024 Praktijk Charlotte |Privacy Policy | Webdesign : Internetbureau Akire